Wat te doen bij kloven?

Kloven

Wat zijn kloven, wat liggen de oorzaken van kloven en wat kun je het beste doen om kloven te voorkomen of te herstellen?

Wat zijn kloven?

Kloven zijn kleine barstjes in de huid. Ze ontstaan wanneer de huid te weinig vet bevat, waardoor er onvoldoende vocht wordt vastgehouden. Hierdoor kan ze haar barrièrefunctie niet goed meer uitoefenen en is ze veel gevoeliger voor prikkelende stoffen van buitenaf. Dat verklaart waarom kloven vaak voorkomen aan de handen en vingers: die komen immers het vaakst in aanraking met agressieve invloeden zoals zeep, wasmiddel of temperatuurverschillen.

Gelukkig kun je dit snel verhelpen en zelfs voorkomen. Het volstaat om je huid te beschermen en herstellen met een natuurlijke, voedende crème zoals Skin Food én om een aantal slimme tips toe te passen.

Wat te doen tegen kloven?

 1. Herstel en voed je huid met Skin Food
  Smeer de kloven zo vaak als nodig is in met Skin Food. Dit is een 100% natuurlijke crème met helende plantenextracten. Vermijd crèmes met minerale oliën (op de ingrediëntenlijst herkenbaar als paraffinum liquidum of vaseline), want deze leggen een laagje op de huid dat de poriën afsluit waardoor ze op termijn nog meer gaat uitdrogen.
 2. Profiteer van de nacht
  ’s Nachts herstelt je huid het beste. Breng daarom voor je gaat slapen een extra dikke laag Skin Food aan zodat dit de hele nacht kan inwerken. In het geval van je handen of voeten kan je hier een pleister of bij een groter oppervlak katoenen handschoenen of sokken overheen doen, zodat de crème niet op je beddengoed terecht komt.
 3. Verzorg kleine wondjes meteen
  Zijn de kloven zodanig diep dat er ook kleine wondjes of bloedingen ontstaan? Breng dan Calendula Zalf aan. Extract van Calendula Officinalis (Goudsbloem) heeft een verzachtende en zuiverende invloed en ondersteunt het zelfherstellend vermogen van de huid.
 4. Vermijd producten met synthetische ingrediënten
  Verzorgingsproducten met synthetische ingrediënten kunnen de natuurlijke barrièrefunctie van je huid aantasten. Dit geldt vooral voor voor parfumstoffen, conserveringsmiddelen en synthetische wasactieve stoffen in zepen en douchegels. Door te kiezen voor milde, natuurlijke producten zal je huid herstellen en weer in balans komen.
 5. Bescherm je handen
  Hebben je handen veel te verduren, geef ze dan extra bescherming. Draag huishoudhandschoenen bij het afwassen zodat ze niet rechtstreeks in aanraking komen met het afwasmiddel. Ook bij het werken in de tuin kun je het beste aangepaste handschoenen dragen, net als wanneer het buiten kouder wordt. Je voeten bescherm je het beste door ze altijd goed warm te houden en comfortabele schoenen te dragen die niet knellen.

Bron: Weleda.nl

Instagram
WhatsApp