Welke Wrat is Wat?

Wat zijn wratten?
Wratten zijn goedaardige huidgezwellen en kunnen verschillende vormen aannemen, van steelachtig tot plat of bloemkoolachtig. Meestal zijn ze een aantal millimeter tot een centimeter in omvang. Hoewel ze niet schadelijk zijn, zijn ze wel ontsierend. Ze worden veroorzaakt door het humaan papillomavirus (HPV) die een infectie veroorzaakt in de bovenste huidlagen. Het HPV-virus gaat zich in de huidlagen vermenigvuldigen. Vervolgens gaan de huidcellen het eiwit keratine verhoogd aanmaken waardoor een soort harde eeltplek ontstaat. Wratten mogen dan wel onschuldig zijn, ze zijn zeer besmettelijk. Vooral wanneer er een wondje is kan de wrat direct (huidcontact) of indirect (deurknop) worden doorgegeven. In zeer zeldzame gevallen kan een wrat overigens wel in een tumor veranderen, verrucus carcinoom genaamd. In zo’n geval heeft de patiënt een zeer verzwakte afweer als oorzaak en komen de wratten in het genitale gebied voor. Het moment tussen besmetting en klachten wordt incubatietijd genoemd. Bij wratten is de incubatietijd gemiddeld 2 tot 6 maanden, waardoor het moment van besmetting wel heel moeilijk vast te stellen is.

Verschillende wratten
Steelwratten, ook wel “skin tags” genoemd zijn eigenlijk geen wratten, maar huidfibroompjes. Ze dragen dus puur de naam wratten. Omdat deze een andere oorzaak hebben laten we deze buiten het verhaal. Waterwratjes zijn bolle gladde wratjes en worden veroorzaakt door het molluscipox virus, een pokkenvirus.

Risicofactoren
Jonge kinderen en ouderen hebben een grotere kans op wratten. Dit heeft waarschijnlijk met het immuunsysteem te maken: kinderen hebben een immuunsysteem in ontwikkeling en ouderen hebben vaak een zwakker immuunsysteem dan personen in de middelbare leeftijd. Ook personen die vaak met wondjes te maken hebben zoals slagers krijgen vaker wratten. Er is overigens geen verschil tussen man en vrouw. Wel krijgen mensen met een blanke huid tweemaal zo snel wratten dan donkere of Aziatische mensen.

De wratten aanpakken
Uiteraard kun je de wrat aanstippen met kruidentincturen, operatief laten verwijderen of wegbranden door bevriezing met vloeibare stikstof. Maar het verhogen van de afweer kan ook goede resultaten opleveren omdat het probleem dan bij de oorzaak wordt aangepakt. Het HPV-virus heeft meer dan 100 varianten die verschillende wratten kunnen veroorzaken maar het is een zwakke weerstand waardoor we überhaupt een besmetting krijgen. Lang niet iedereen is gevoelig voor wratten. Wratten zelf mogen dan redelijk onschuldig zijn, het HPV-virus is dit zeker niet. Zo kan het virus in verschillende vormen baarmoederhalskanker en huidkanker veroorzaken.

Conclusie
Wratten zijn doorgaans onschuldig en kunnen overal op het lichaam voorkomen. Ze kunnen wel als een teken aan de wand worden beschouwd dat er iets niet goed gaat met de afweer. Door de afweer te verhogen pakken we de oorzaak aan. De volgorde van belangrijkheid is respectievelijk vitamine D, zink en vitamine C.

Instagram
WhatsApp