Gezond en Vol haar

Ons haar is zelfexpressie
Gezond haar gaat voorbij ijdelheid. Als je lichaam er niet goed uitziet voor jezelf, dan kan dit tot onzekerheid leiden. Het heeft ook met zelfexpressie te maken, jezelf (te) kunnen uiten naar de buitenwereld. In de oertijd was een volle bos haar een belangrijk teken van gezondheid en daarmee een hoge kans om gezond nageslacht voort te brengen. En of je haar nu kort of lang is, je ziet in één oogopslag of het gezond is of niet. Wat lichaamsfuncties betreft: in volgorde van belangrijkheid staat ons haar ergens onderaan de ladder. Er kunnen veel factoren zijn die ons haar verzwakken en het is goed om deze te begrijpen zodat we vroegtijdig haaruitval en grijsheid kunnen tegengaan.

Opbouw van ons haar
Ons haar heeft drie lagen en bestaat voor 90% uit een eiwit genaamd keratine. Keratine zien we ook terug in de huid en de nagels. Om flexibel te zijn maakt ons haar gebruik van zwavel. De binnenlaag is heel flexibel en bestaat uit zacht keratine. De middenlaag is heel taai en elastisch. Hier vinden we ook het kleurpigment melanine terug, die ook in de huid voorkomt. Veel melanine maakt onze huid donker en geeft krulvorming. Kroeshaar en ook schaamhaar bijvoorbeeld is zeer melaninerijk. Melanine beschermt ons haar ook tegen schadelijke invloeden waarvan zonlicht de belangrijkste schadelijke factor is. De buitenlaag bestaat uit meerdere lagen schubben van keihard keratine. De vorm en functie doen sterk denken aan dakpannen. De keratine in de buitenlaag is dood materiaal uit de middenlaag.

Haren zijn verankerd in de lederhuid en opperhuid waar haarcellen, follikels genaamd, keratine produceren zodat het haar kan groeien. Aan de haren zitten ook talgklieren vast zodat talg langs het haar omhoog naar de hoornlaag kan worden gepompt.

Verzorging
Draag liever niet continue een hoofddeksel, dit kan de follikels platdrukken en de zuurstoftoevoer verlagen. Verder is nat haar veel elastischer dan droog haar. Het is daarom beter om nat haar niet te hard te kammen of borstelen. Föhn niet te vaak en niet te dichtbij, het haar droogt hierdoor erg uit. Daarnaast spreekt het voor zich dat (onnatuurlijke) haarproducten zoals haarlak en kleurmiddelen op basis van ammoniak het haar beschadigen. En voorkom langdurige blootstelling aan zonlicht omdat UV-straling keratine verzwakt.

Grijsheid
Het pigment melanine wordt gemaakt door pigmentcellen die zich op de haarschacht in de follikels bevinden. Deze pigmentcellen worden gemaakt uit stamcellen en wanneer het haar door zijn voorraad stamcellen heen is, stopt de melanineproductie. Dit is een natuurlijk proces maar soms gaat het te snel.

Bijnieren en schildklier
De twee voornaamste stimulanten voor pigmentcellen zijn ook betrokken bij het aansturen van de schildklier (TSH) en de bijnieren (CRH+ACTH). Het komt erop neer dat een langdurige stress de bijnieren continue stimuleert en op den duur de schildklier remt. Korte stressprikkels zoals af en toe schrikken zijn erg gezond voor het haar omdat dit de bijnieren en schildklier stimuleert. Denk hierbij aan een koude douche, sauna, sporten of gewoon een dagje weg naar een stad.

Langdurige stressprikkels zijn veel schadelijker omdat de schildklier op den duur wordt geremd en daarmee de melanineproductie. Je zou verwachten dat veel stress voor mooi donker haar zorgt, maar het tegendeel is helaas waar. Langdurige stress is veruit de grootste veroorzaker van vroegtijdige grijsheid. De aanmaak van stresshormonen adrenaline en cortisol kost veel vitamine C en deze vitamine is ook nodig om melanine te maken. En tot slot wordt melanine gemaakt uit het hormoon dopamine. Stress onttrekt veel dopamine uit het lichaam omdat het ook in adrenaline kan worden omgezet.

Conclusie
Er zijn veel redenen die tot haarverlies of grijsheid kunnen leiden maar stress, een verstoorde bloedsuiker en onvolwaardige voeding zijn verreweg de grootste oorzaken.
Natuurlijke haarverzorging is er in overvloed zoals van de merken Zarqa, Zechsal, Khadi of Dadosens. Ook haarverf zonder ammoniak of schadelijke toevoegingen is goed verkrijgbaar van de merken Herbatint en Naturtint.

Instagram
WhatsApp