Verschillende studies naar de ontstekingsremmende en antioxidante effecten van groene thee-extract hebben zich gericht op de toepassing bij de huidaandoening acne vulgaris. Acne uit zich in puistjes op de schouders, armen, nek en het gezicht. De puistjes worden veroorzaakt door een verstopping van talgkliertjes. Dit lijkt tevens gepaard te gaan met de groei van een bacterie, Propionibacterium acnes, die ontstekingsverschijnselen kan veroorzaken. Door middel van een systematische review en meta-analyse is gekeken naar de effecten van groene thee-extract op acne vulgaris.
 
Vijf studies werden geïncludeerd met totaal 125 deelnemers die groene thee-extract ontvingen en 122 mensen in de controlegroep. Gebruik van groene thee-extract resulteerde in significant minder huidontstekingen. Opvallend was dat de effecten groter zijn als groene thee-extract topicaal toegepast wordt ten opzichte van oraal gebruik. Topicaal gebruik reduceerde zowel het aantal huidontstekingen als het aantal oneffenheden zonder actieve ontsteking significant. Oraal gebruik had geen effect op de hoeveelheid oneffenheden op de huid.
De wetenschappers concluderen dat topicaal gebruik van groene thee-extract bij acne effectiever is dan oraal gebruik en dat gebruik ervan niet gepaard gaat met bijwerkingen.
 
Referentie:
Kim, S., Park, T. H., Kim, W. I., Park, S., Kim, J. H., & Cho, M. K. (2020). The effects of green tea on acne vulgaris: A systematic review and meta‐analysis of randomized clinical trials. Phytotherapy Research.