Vier voedingssupplementen werkzaam bij droge huid

Geschreven door: Wouter de Jong

Vier voedingssupplementen – collageen, ceramiden, hyaluronzuur, en procyanidine – kunnen de hydratatie van de huid verhogen en een droge huid verbeteren, zo blijkt uit een review en meta-analyse in Frontiers in Nutrition.

 

De wetenschappers voerden een meta-analyse en systematische review uit, waarbij ze 66 studies selecteerden met betrekking tot de gezondheid van de huid. De belangrijkste deelnemers waren vrouwen in de leeftijd van 30 tot 60 jaar met gedefinieerde huidverouderingsverschijnselen bij aanvang van het onderzoek, zoals rimpels en droogheid.

De meest onderzochte voedingssupplementen waren:

  • collageen (n = 16, 24%),
  • melkzuurbacteriën (n = 14, 21%),
  • ceramiden (n = 11, 17%),
  • polyfenolen (flavanol, koffie-en groene theepolyfenolen, n = 9, 14%),
  • carotenoïden (astaxanthine, zeaxanthine en luteine, n = 7, 11%) en
  • hyaluronzuur (n = 4, 6%).

De onderzoekers keken ook naar probiotica, varkensplacenta, Curcuma longa en aloë vera.

Van collageen, ceramiden, hyaluronzuur, en procyanidine werd ‘bewezen’ dat ze effectief zijn om het vochtgehalte van de huid te verhogen. De onderzoekers konden echter onvoldoende onderbouwing vinden voor de overige voedingssupplementen. Hoewel deze meta-analyse een niet-significant effect liet zien van probiotica (vergeleken met placebo), wees een klein aantal studies op een lichte verbetering van de huidbarrièrefunctie na dagelijkse inname van een probiotica-drankje.

De mechanismen van voedingssupplementen die een droge huid tegengaan, zijn complex, maar de vier bewezen effectieve voedingssupplementen hebben een gemeenschappelijk kenmerk: ze vullen voedingsstoffen aan die de huidbarrière en -functie herstellen. Voor de andere onderzochte voedingssupplementen is meer en kwalitatief beter onderzoek nodig om de mate van effect te kunnen vaststellen.

Referentie:
Sun Q, Wu J, Qian G et al. Effectiveness of dietary supplement for skin moisturizing in health adults: a systematic review and meta-analysis of randomized controlled trials. Frontiers in nutrition, 2022, 1117.

Bron: https://www.voedingsgeneeskunde.nl/node/6113

Instagram
WhatsApp