Cellulite of sinaasappelhuid

Wat is cellulite?

Cellulite, ook wel sinaasappelhuid genoemd, ontstaat wanneer het aantal vetcellen in het onderhuidse bindweefsel toeneemt waardoor een vernauwing van de bloedvaten wordt veroorzaakt. Door een slechte bloedcirculatie en een verstoorde vochtafvoer kunnen vet, afvalstoffen en vocht steeds moeilijker worden afgevoerd. Hierdoor verhardt het bindweefsel en ontstaat er een bobbelige huid die bovendien putjes vertoont, de zogenaamde sinaasappelhuid. Cellulite komt vooral voor op de billen en de bovenbenen, maar in sommige gevallen ook op de buik of zelfs de bovenarmen.

Je kunt verschillende stadia van cellulite hebben:

 • Lichte cellulite: de huid is nog steeds glad, maar knijp je haar samen, dan zie je onregelmatigheden.
 • Middelmatige cellulite: span je je spieren, dan zie je een licht bobbelige huid.
 • Sterke cellulite: de sinaasappelhuid is duidelijk zichtbaar en treedt vaak samen op met striae. Zware cellulite: duidelijk voelbare en zichtbare verharde knopen en diepe striae

Cellulite verwar je trouwens beter niet met ‘cellulitis’. Dit is namelijk een ontsteking van de huid die wordt veroorzaakt door bacteriële infecties in het onderhuidse weefsel.

Wat zijn de oorzaken van cellulite?

 1. Hormonen, en dan vooral oestrogeen. Dit verklaart meteen waarom mannen veel minder last hebben van cellulite dan vrouwen.
 2. Erfelijke aanleg. Hebben mensen in je naaste familie cellulite, dan is de kans groot dat jij er ook mee te maken krijgt.
 3. Je levensstijl. Vet, te veel zout, te weinig vitaminen en vezels kunnen leiden tot verhoging van cellulite. Ook de mate waarin je aan lichaamsbeweging doet, heeft een impact. Sporten is niet alleen goed voor de bloedcirculatie en het reduceren van je vetpercentage; het zorgt er ook voor dat je minder stress hebt.
 4. Overgewicht. Ook al hoef je geen overgewicht te hebben om last te hebben van cellulite, toch verhoogt de kans erop bij een hoger vetpercentage.
 5. Je kledingkeuze. Kleding die strak zit om je heupen en billen kan –in combinatie met de andere factoren- tot cellulitis leiden of deze verergeren.

Wat te doen tegen cellulite?

Cellulite volledig verwijderen is meestal niet haalbaar, maar je kan wel heel wat doen om je sinaasappelhuid gladder en strakker te maken.

Onze tips om cellulite te verminderen:

 1. Eet gezond, gematigd en gevarieerd.
  Aangezien cellulite veroorzaakt wordt door vetcellen, kun je dit gevoelig verminderen door je voeding aan te passen. Het vetweefsel in ons lichaam ontstaat immers vooral door wat we eten. Door gezond, gematigd, gevarieerd en uitgebalanceerd te eten, met voldoende groenten en fruit, volkorenproducten, vis en noten, zaden en pitten op het menu, kun je cellulite bestrijden en helpen voorkomen.
 2. Drink voldoende.
  Door voldoende te drinken, en bij voorkeur mineraalwater, zorg je voor een gezonde vochthuishouding en daardoor een optimale doorbloeding en ontgifting. Hoe meer water je drinkt, des te meer afvalstoffen uit je lichaam verdwijnen. Je kunt dit proces extra stimuleren door een vochtafdrijvend extract, bijvoorbeeld op basis van berkenblaadjes, aan je dagelijkse dosis water toe te voegen.
 3. Neem voldoende lichaamsbeweging.
  Ook lichaamsbeweging stimuleert de doorbloeding en de afvoer van afvalstoffen. Bovendien wordt de vetverbranding gestimuleerd tijdens het sporten. En je krijgt er een gespierder en strakker silhouet door, wat mooi meegenomen is.
 4. Ontstress.
  Stress veroorzaakt hormonale veranderingen die een rechtstreekse impact hebben op je huid. Hierdoor kan het vetpercentage toenemen en de productie van groeihormonen worden afgeremd. Dus ook om cellulite te bestrijden is het belangrijk om te zorgen voor voldoende ontspanning. Ook een goede nachtrust is hierbij erg belangrijk.
 5. Verfijn je huidbeeld met een peeling.
  Je huidbeeld verfijnen met een milde, natuurlijke peeling helpt om de dode huidcellen te verwijderen en stimuleert de circulatie. We adviseren om dit minstens 2 maal per week te doen.
 6. Masseer.
  Door je benen, billen en eventueel andere zones waar cellulite voorkomt regelmatig stevig te masseren, worden de vetten in het onderhuids bindweefsel regelmatiger verdeeld, waardoor het sinaasappel-effect vermindert. De temperatuursverhoging in het lichaamsweefsel helpt vetophopingen afbreken, terwijl de verbeterde doorbloeding zorgt voor de afvoer ervan. Een nog beter effect bereik je wanneer je tijdens de massage gebruik maakt van een natuurlijke olie die het bindweefsel verstevigt en de huid gladder maakt.

Bron: Weleda

Instagram
WhatsApp