Nagels

Wat zijn nagels eigenlijk?
Pulken, krabben en knijpen: onze nagels zijn best handig als je er over nadenkt. Maar wat zijn het? Nagels zijn een uitgroeiïng van de hoornhuid en bestaan uit een eiwit genaamd keratine. Ze beschermen je vingers en tenen tegen beschadigingen. Ooit maakten we gebruik van onze nagels door te wroeten in de grond om voedsel te vergaren. De teennagels groeien langzamer dan de vingernagels. Waarschijnlijk komt dit omdat nagels warmte, zuurstof en licht nodig hebben. Dit verklaart waarom je teennagels sneller groeien op vakantie wanneer je slippers draagt. 

Sterke nagels
Nagels zijn afhankelijk van voldoende voedingsstoffen en dit zijn de belangrijkste: 

Silicium
Zonder silicium worden nagels brokkelig en zwak. Dat komt omdat 20% van de nagels uit silicium bestaat en het zorgt ook voor de hardheid. Silicium vind je terug in cacao, noten en haver. De rijkste bron is brandnetel. Brandnetelthee is daarom zeer geschikt als siliciumbron. Let op met aluminium zoals in koffiecupjes, alufolie en deodorant, want dit is de concurrent van silicium in de cellen. Je kunt ook silicium nemen in de vorm van kiezelzuur, vaak zijn deze supplementen in vloeibare vorm verkrijgbaar. Ook de zogenaamde celzouten helpen bij de opname van silicium, “nummer 11” is hier een voorbeeld van.  

Eiwit
Zonder eiwit geen nagels. Keratine is een eiwit gemaakt van 18 aminozuren: de bouwstenen van ons lichaam. Omdat nagels minder belangrijk zijn dan spieren en organen, zal een eiwittekort bijna altijd leiden tot zwakkere nagels. Als je niet veel vlees, vis of eieren eet, kan het verstandig zijn om extra eiwitten in te nemen uit een eiwitshake. Een maatschep van 30 gram eiwit per dag kan wonderen verrichten.

Vitamine D
Vitamine D is erg belangrijk voor gezonde nagels. Ten eerste zorgt het voor aanvoer van calcium waar de nagels deels uit bestaan. Daarnaast is de zonvitamine nodig voor de aanmaak van cholesterolsulfaat, een vettige stof die in de sponslaag van de nagels zit. 

Zwavel
Zwavel is nodig om de keratine aan elkaar te zetten. Samen met silicium valt zwavel onder de schoonheidsmineralen. Je kunt zwavel vinden in eieren, olijven, vis en vlees. Ook is het verkrijgbaar als supplement onder de naam MSM.

Overige tips

  1. Zoals gezegd hebben nagels zuurstof, zonlicht en warmte nodig. Draag slippers zoveel je kunt.
  2. Verwijder de nagelriem niet tijdens de verzorging omdat dit beschermt tegen vuil en daarmee infecties.
  3. Knip de nagels recht af om ingroeien van teennagels te voorkomen.
  4. Knip je nagels kort. Vocht wordt voornamelijk in het achterste gedeelte vastgehouden. Korte nagels kunnen deze hoeveelheid vocht beter verdelen.
  5. Vijl je nagels na het knippen van buiten naar binnen toe om ze af te sluiten.
  6. Bescherm je nagels tegen chemicaliën zoals schoonmaakmiddelen. Ook cosmetica kan tot “verpoedering” van nagels leiden, wat een beschadiging van keratine tot gevolg heeft.
  7. Voorkom langdurig vocht, zoals bij natte handschoenen en sokken

 Conclusie
De nagels kunnen prima groeien onder gunstige omstandigheden. In plaats van de nagelzwakte als het probleem te zien, kan het ook worden omgedraaid: als de nagels niet in topconditie zijn, wat is er dan nog meer aan de hand? Loop gerust eens binnen bij een adviesdrogisterij voor vrijblijvend advies.

Bron: For You

Instagram
WhatsApp