De huid beschermen tegen de zon

De huid beschermen tegen de zon

De zon! De meeste mensen kijken na de koude periode weer reikhalzend uit naar een nieuwe golf van warmte, licht en gezelligheid. Wat kan zonlicht op je huid toch verrukkelijk zijn. Helaas heeft de zon ook een keerzijde. Het is de nummer 1 verouderingsfactor voor de huid, om maar een voorbeeld te noemen. Daarnaast hebben veel mensen een veel te snelle zonverbranding waardoor het bruinen snel omslaat in een verbrande huid. Dat ligt vaak aan je pigment. Een aantal keer verbranden is niet alleen erg onplezierig, het verhoogt ook de kans op huidkanker.

 

De huid beschermen

Zonnebrandcrème is vaak een uitkomst om de huid te beschermen. Maar als je preventief smeert, ben je ook je vitamine D-opname kwijt. Laten we daarom naar een aantal oplossingen kijken.

 

Lichte huid

Als je een lichte huid hebt, loop je een groter risico op zonverbranding. Dat komt omdat het natuurlijke pigment melanine in de opperhuid in lagere concentraties aanwezig is dan bij mensen met een donkerdere huid. Melanine is een enorm sterke antioxidant voor je huid en je haar. Daarnaast werkt het als een soort uv-filter. Mensen met een getinte tot bijna zwarte huid hebben veel meer melanine in de huid, waardoor ze veel beter beschermd zijn tegen uv-straling. Google ‘melanine queen’ maar eens voor een indruk.

 

Feomelanine

Melanine komt in drie vormen voor: licht, chocolade en zwart. Personen met een lichte huidskleur hebben ook melanine, maar de lichte variant, feomelanine genaamd. Dit zie je vaak terug bij het Ierse type met rood haar. Deze huid biedt weinig bescherming want hoe donkerder de huid en het haar, hoe beter de bescherming.

 

Melanine innemen

Je kunt melanine innemen via een boompaddenstoel die Chaga heet. Deze boomparasiet is de beste manier om je pigment omhoog te krijgen. Chaga kun je gebruiken als supplement in de vorm van capsules en poeder. De poedervariant heeft een koffiesmaak waardoor het goed gebruikt kan worden samen met of in plaats van koffie.

 

Pigment verbeteren

Daarnaast kun je ook op een andere manier je pigment verbeteren. De rode kleuren in voedsel worden carotenoïden genoemd. Je hebt verschillende hoofdvormen: carotenen en xanthinen. Carotenen zijn doorgaans oranje en xanthinen zijn rood. Als je met deze voedingsstoffen een extra beschermingslaag in je huid wilt krijgen, kun je dit het beste twee weken vooraf innemen voor een optimaal effect. Zo’n product wordt vaak omschreven met een naam als ‘zomerbruin’.

 

De ogen beschermen

Heb je daarnaast ook last van brandende ogen in de zomer? In dat geval is een pigment beter die ook in de ogen doordringt en daar beschermt. Dit is astaxanthine, een rode stof die door algen wordt gemaakt. Astaxanthine kan overigens ook gebruikt worden wanneer je veel achter een beeldscherm werkt. Hoe dan ook, er is voor iedereen een oplossing.

 

Een heerlijke zomer

Begin zoals gezegd een paar weken van tevoren zodat de beschermingslaag opgebouwd kan worden. En raak je alsnog verbrand? Zorg voor aloë vera-gel en neem deze mee in een koeltas naar het strand of bewaar deze in de koelkast thuis zodat je meteen kunt beginnen met koelen. Een heerlijke zomer gewenst!

Bron: For You

Instagram
WhatsApp