Onzuivere of vette huid

Heb je last van een onzuivere of vette huid? Wat zijn de oorzaken van een onzuivere, vette huid en wat kun je er tegen doen? 8 tips bij een onzuivere huid en bij puistjes.

Wat is een onzuivere huid?

Een onzuivere huid komt vooral in de pubertijd voor, maar sommige mensen hebben er hun hele leven last van. Ook tijdens de zwangerschap is dit een veel voorkomend verschijnsel. Tekenen die wijzen op een onzuivere huid zijn o.a. puistjes, mee-eters of witte bolletjes, verwijde poriën en een glimmende de huid. Dit zie je vooral terug op het gezicht, maar ook vaak in de nek, op de schouders, borstkas en rug. Bij een onzuivere huid zijn de poriën aan de oppervlakte van de huid verstopt. Hierdoor stapelt talg -het vet dat de huid soepel houdt- zich op in de talgklieren, samen met vuil en dode huidcellen. Dit kun je merken aan zwarte puntjes of witte bobbeltjes onder de huid. Wanneer deze mee-eters vervolgens gaan ontsteken als gevolg van bacteriën die woekeren in de verstopte poriën, ontstaan er puistjes. Omdat dit meestal gepaard gaat met een verhoogde talgproductie, spreken we bij een onzuivere huid ook vaak van een vette huid.

 

Wat zijn de oorzaken van een onzuivere huid?

Een onzuivere en vette huid is een rechtstreeks gevolg van een verhoogde talgproductie, die veelal hormonaal bepaald is. Maar ook andere factoren kunnen een onzuivere huid in de hand werken. Dit zijn de belangrijkste oorzaken van een onzuivere huid:

 1. Hormonen
  Vooral de mannelijke hormonen (androgenen), die zowel bij vrouwen als mannen voorkomen, stimuleren de talgklieren om meer talg aan te maken. Vrouwelijke hormonen (oestrogenen en progestagenen) gaan de productie hiervan juist tegen. Daarom hebben jongens meer last van een onzuivere huid dan meisjes. Het is niet zozeer de hoeveelheid hormonen die bepaalt of je puistjes krijgt, maar wel het gebrek aan evenwicht tussen de hormonen onderling en de verhoogde gevoeligheid van de talgkliertjes. Dit verklaart waarom je vooral tijdens de pubertijd, maar ook tijdens een zwangerschap last kan hebben van puistjes. 
 2. Stress
  Ook de stresshormonen testosteron en cortisol verhogen de talgproductie. Daarom zal je huid sneller puistjes vertonen als je een stressvolle periode doormaakt.
 3. Het gebruik van bepaalde verzorgingsproducten en make-up
  Wanneer je een crème gebruikt die te vet is voor jouw huidbeeld, raken de poriën van je huid verstopt. Daarnaast kunnen de producten die je gebruikt je huid zodanig irriteren dat de talgproductie wordt verstoord, waardoor ze onzuiver wordt. Ook het gebruik van make-up, zoals een foundation of dekkend poeder,  kan ervoor zorgen dat de poriën verstopt raken. 
 4. Onvoldoende of verkeerde reiniging van de huid
  Zeker als je make-up draagt is reinigen erg belangrijk. Wanneer de huid onvoldoende of niet op de juiste manier gereinigd wordt, raken de poriën verstopt.
 5. Het gebruik van bepaalde medicijnen
  Sommige geneesmiddelen tegen epilepsie, kalmeringsmiddelen en cortisonecrèmes kunnen een onzuivere huid veroorzaken of verergeren.

Wat te doen tegen een onzuivere huid?

Een onzuivere, vette huid en puistjes kunnen erg vervelend zijn. Echt last heb je er meestal niet van, maar het kan je onzeker maken. Wanneer hormonen de oorzaak zijn, is dit gelukkig van voorbijgaande aard. Daarnaast kan je, door een aantal tips toe te passen op het vlak van huidverzorging en levensstijl, zelf heel wat doen om je huid weer in balans te brengen. Dit zijn onze tips om een onzuivere huid of een huid met puistjes te verzorgen:

 1. Kies voor milde, natuurlijke producten
  Om de verhoogde talgproductie tegen te gaan, is het belangrijk om lichte producten te gebruiken die de huid niet extra prikkelen, afsluiten of te veel voeden. Kies daarom voor milde, parfumvrije verzorgingsproducten met een lichte basis die uitsluitend natuurlijke ingrediënten bevatten.
 2. Maak werk van je dagelijks reinigingsritueel
  Een goede reiniging is cruciaal bij de verzorging van je gezicht. Niet iedereen maakt hier graag tijd voor, maar toch is een dagelijks reinigingsritueel voor het aanbrengen van je dag- of nachtverzorging de moeite waard. Voor de onzuivere huid gebruik je bij voorkeur een milde reinigingsmelk die je met een watje of gewoon met je handen op je gezicht aanbrengt. Spoel vervolgens af met lauwwarm water en dep je gezicht voorzichtig droog (hard wrijven stimuleert de talgproductie). Oogmake-up kun je het beste verwijderen met een milde gezichtsolie.
 3. Gebruik een verzachtende lotion
  Als extra verzorging bij puistjes en mee-eters kun je een verzachtende lotion gebruiken die de stofwisseling in de huid in balans brengt en talgvorming reguleert. Deze breng je aan vlak na de reiniging van de huid, voor het aanbrengen van de dag- of nachtverzorging.
 4. Niet uitknijpen
  Het kan verleidelijk zijn om puistjes of mee-eters uit te knijpen, maar hierdoor kun je de ontsteking verergeren en lelijke littekens veroorzaken.
 5. Wees zuinig met make-up 
  Ook puistjes en mee-eters verbergen onder een dikke laag make-up is geen goed idee. Hierdoor raken je poriën afgesloten en kunnen er nog meer puistjes ontstaan. Een vicieuze cirkel dus. Gebruik je toch make-up, kies dan zoveel mogelijk voor natuurlijke producten. 
 6. Wees voorzichtig met blootstelling aan de zon
  Vaak lijkt het erop dat blootstelling aan zonlicht puistjes doet verminderen, maar dit is slechts tijdelijk. UV-stralen stimuleren immers de talgproductie, waardoor de symptomen gaan verergeren. Geniet daarom met mate van de zon.
 7. Voed je huid van binnenuit met gezonde en gevarieerde voeding
  Een lange tijd werd beweerd dat bijvoorbeeld het eten van een reep chocolade een uitbraak van puistjes zou kunnen veroorzaken. Vandaag de dag gaat men heel wat genuanceerder om met dergelijke uitspraken. Waar men het in ieder geval over eens is, is dat een gezonde en gevarieerde voeding bijdraagt tot een rustig en gezond huidbeeld. Bij een onzuivere huid is het vooral belangrijk om te zorgen voor voldoende vitamine A (te vinden in o.a. zalm, wortelen en spinazie), zink (kalkoen, amandelen en tarwekiemen), vitamine C (citrusvruchten, papaja’s en tomaten), vitamine E (zoete aardappelen, noten en olijfolie), selenium ( tarwekiemen, vette vis en bruine rijst) en omega-3 vetzuren (zalm, lijnzaadolie en zonnebloemzaden). Ook voldoende water drinken (1,5 à 2 liter per dag) hoort bij een evenwichtig voedingspatroon. Zuivel en suikers kan je het beste vermijden. 
 8. Gun jezelf voldoende rust en ontspanning
  Stresshormonen kunnen een belangrijke uitlokker zijn van puistjes of een onrustig huidbeeld. Veel tieners ervaren dit tijdens de examenperiode. Voldoende rust en ontspanning zijn dus erg belangrijk. Massages en sauna’s kan je tijdelijk beter vermijden, want hierdoor kunnen de symptomen verergeren.

Bron:Weleda

Instagram
WhatsApp