Antioxidanten verminderen rosacea

Geschreven door: Wouter de Jong

Antioxidanten in cosmetica en voeding verbeteren de kwaliteit van leven bij patiënten met rosacea. Dat blijkt uit een Poolse studie met 160 patiënten die een antioxidantrijke crème gebruikten. Ondertussen werd ook het voedingspatroon van de deelnemers opgevolgd om de relatie met antioxidanten uit de voeding te bepalen.

: In de crème zaten ingrediënten uit paardenkastanje, Arnica montana, munt (M. arvensis), citroenschil, Italiaanse cipres, lavendel en Cistus ladaniferus (zonneroosje-achtige), waaraan ook het flavaonoïde troxe-rutine en vitamine C waren toegevoegd. Vele van de ingrediënten verbeteren de circulatie onder de huid en verstevigen de bloedvaatjes. De crème verlaagde de ‘dermatology life quality index’ van 9 naar 7 punten (op een totaal van 30 punten).

De studie omvatte geen controlegroep en alle deelnemers ontvingen cavitation peeling en sonoforese als basistherapie.

De onderzoekers ontwikkelden een nieuwe antioxidantindex (‘dietary antioxidant quality index’) op basis van antioxidantcapaciteit, polyfenolen, fytosterolen, lignanen, vitamine C, vitamine E, bètacaroteen, zink, ijzer, koper, mangaan en selenium van iemands voeding. Deelnemers met de hoogste score voor die antioxidantindex hadden 40-45% minder kans om een grote impact te ondervinden van hun huidaandoening. Antioxidantrijke voeding schijnt de aanwezigheid van rosaceasymptomen bovendien met 8-11% te verminderen.

Referentie:
Zujko-Kowalska K, Masłowska J, Knaś-Dawidziuk M et al. Dietary Antioxidants May Support Cosmetic Treatment in Patients with Rosacea. Antioxidants (Basel). 2024; 13(3)

Bron: https://www.voedingsgeneeskunde.nl/node/7060

Instagram
WhatsApp