Je huid tijdens de zwangerschap

Verandert jouw huid ook tijdens je zwangerschap? Zwangerschapstriae, jeuk en een zwangerschapsmasker komen regelmatig voor bij zwangere vrouwen. Maar hoe kun je jouw huid een handje helpen? We geven je tips en advies. Voor een stralende huid!

Zwangerschapsstriae voorkomen

Meestal begint je zwangere buik pas met groeien vanaf de derde zwangerschapsmaand. Door de groei van je buik kun je zwangerschapsstriae krijgen. Bij striae vormen er kleine scheurtjes in je onderhuidse bindweefsel. Ze ontstaan als gevolg van de toenemende spanning. Striae op je buik en soms ook op je borsten, begint vaak rood, roze of paars van kleur. Later worden ze wit en vallen ze minder op. 

Wil je striae helpen voorkomen? Smeer je huid dan dagelijks in met een natuurlijke rijke butter of verzorgende olie. Een soepele huid is flexibeler en rekt gemakkelijker mee. Start hiermee bij het begin van de zwangerschap en blijf smeren tot 3 maanden na de geboorte.

 
 

Jeuk tijdens je zwangerschap

Tijdens je zwangerschap kun je last krijgen van een droge, gespannen en jeukende huid. Er verandert namelijk veel in je immuunsysteem. Hierdoor kun je last krijgen van allergische reacties. Zo kun je jeuk krijgen door het gebruik van producten met synthetische ingrediënten. Maar ook omdat je huid op verschillende plekken oprekt. Geef je huid daarom extra liefde tijdens je zwangerschap.

Smeer je in de ochtend in met Zwangerschap Body Butter. Deze rijke butter trekt snel in en helpt striae te verminderen. En gebruik Zwangerschapsolie in de avond tijdens jouw me-time moment. Masseer je buik en ervaar direct verlichting van het jeukende gevoel.

Pigmentveranderingen tijdens je zwangerschap

Tijdens je zwangerschap kun je ook pigmentveranderingen ervaren. Je huid wordt dan op bepaalde plekken van je lichaam donkerder van kleur. Dit komt door je hormonen. Zo kunnen je tepels donkerder worden en kan er een verticale donkere streep op je buik ontstaan. Ook wel de zwangerschapsstreep of linea nigra genoemd. Daarnaast kan ook de huid van je oksels, arm- en knieplooien bruiner worden.

Wist je dat je moedervlekken ook kunnen veranderen tijdens je zwangerschap? Dit komt door de zon! De zon zorgt ervoor dat de verkleuring meer uitgesproken wordt. Het wordt daarom ook aangeraden om direct zonlicht te vermijden. Gebruik daarnaast een zonnebrandcrème met een hoge beschermingsfactor. Zo voorkom je de meeste verkleuring. Na je bevalling verdwijnt de verkleuring vaak wel, maar dit kan enkele maanden duren.

 
 

Gezichtsvlekken of zwangerschapsmasker

Zoals hierboven al staat beschreven, kun je de directe zon het beste vermijden tijdens je zwangerschap. Zo ook om gezichtsvlekken of een zwangerschapsmasker te voorkomen. Een zwangerschapsmasker kun je herkennen aan bruine of gelige vlekjes op je voorhoofd, neus, kin en je wangen. De huid rondom je ogen en mond verkleurt niet mee. 

Het zwangerschapsmasker wordt veroorzaakt door de hormonen oestrogeen en progesteron. Deze hormonen stimuleren je huid om meer pigment aan te maken. Na de bevalling duurt het vaak een aantal maanden voordat de verkleuring verdwijnt.

 

Je borsten tijdens de zwangerschap

Tijdens je zwangerschap worden je borsten groter, voller en gevoeliger. Hierdoor kun je prikkelingen en pijn in je borsten en tepels ervaren. Daarnaast kunnen ook je tepels groter en donkerder van kleur worden. Heb je pijn aan je borsten? Spoel je borsten dan na het douchen af met koud water. En masseer ze in met een voedende olie of butter. Hierdoor help je striae op je borsten te voorkomen. 

Daarnaast kun je tijdens je zwangerschap ook al last hebben van tepelkloven. Tepelkloven zijn kleine scheurtjes in en rondom je tepels. Ze zijn erg pijnlijk, maar gelukkig kun je hier wat tegen doen. Bereid je tepels voor op de borstvoeding door iedere dag wat Weleda Tepelzalf erop te smeren. Hierdoor verzorg je je tepelkloven en houdt je de huid zacht en soepel. 

Bron:
weleda.nl

https://www.weleda.nl/advies-bij/zwangerschapsverzorging/je-huid-tijdens-de-zwangerschap

 

Instagram
WhatsApp