Wat te doen tegen winterhanden en -voeten

Winterhanden en -voeten zijn geen pretje. Roodheid, jeuk dan weer een blauwe kleur die gepaard gaat met wisselingen in temperatuur. Vooral wintertenen komen vaak voor. Het is niet alleen vervelend, maar kan ook erg pijnlijk zijn. Gelukkig zijn er een aantal dingen die je kunt doen om de klachten te verminderen.

Oorzaak winterhanden- en voeten

Vaak zie je winterhanden- en voeten ontstaan wanneer je langdurig bent blootgesteld aan (hevige) kou. Als je bijvoorbeeld op wintersport bent, of een wandeling hebt gemaakt in de winter. Ook een ruimte met vloerverwarming kan wintertenen triggeren, of de warme lucht van een radiator. De kleine haarvaatjes in je handen en voeten gaan vervolgens abnormaal sterk verwijden om de doorbloeding weer op gang te krijgen. Dit terwijl de grotere haarvaten in de lederhuid gaan vernauwen om geen kostbare warmte te verliezen.

Gevolg

Het gevolg is dat het bloed niet goed kan doorstromen. Er ontstaat stuwing en/of een zuurstoftekort in de huid. Hierdoor wordt de huid rood of blauw en de jeuk kan soms onverdraaglijk zijn. In sommige gevallen kunnen er blaren en wondjes ontstaan, zeker als je de huid openkrabt.

Wat kun je doen?

Allereerst is het belangrijk om goede sokken of handschoenen te gebruiken om langdurige afkoeling te voorkomen. Het zijn namelijk de temperatuurschommelingen die de problemen geven. Een wisselbad (twee afwasteilen met zowel koud als warm water) kan ook helpen. Dit normaliseert namelijk je doorbloeding. Je kunt als extra ondersteuning aan het water wat jeneverbesolie toevoegen. Masseer vervolgens je handen en voeten hierin. Jeneverbesolie heeft namelijk een gunstige werking op spieren en gewrichten.

Werkzame kruiden

Naast jeneverbesolie zijn er bepaalde kruiden die een werkzame functie hebben voor winterhanden- en voeten. Voorbeelden hiervan zijn arnica en calendula. Deze zitten bijvoorbeeld in onze drp fyto Arnica calencula tinct. Het verbetert de doorbloeding je kunt het goed combineren met de supplementen Nordic Pine Bark in capsules of drp aesculis druppels.

Blijven smeren

Smeerwortel in een crème is ook een aanrader. De drp symphytum handcrème bevat dit kruid en kan klachten aan de handen snel verlichten. Maar ook voor je voeten zijn er fijne crèmes. De drp voetencrème van de Rode Pilaren bevat een breed spectrum aan kruiden, voor een optimale verzorging en bescherming van vermoeide voeten. Bovendien verbetert het de doorbloeding. Voor je wintertenen is overigens de schussler zoutcrème no 10 een aanrader. Deze werkt snel en ook verlichtend!

De Rode Pilaren

Ten slotte is Tea Tree balsem ook heel geschikt voor een verwarmend effect en betere doorbloeding. Bovendien is gebleken dat paardenkastanje ook heel goed is voor sterke bloedvaten, voor een extra boost. Ook bij spataderen is Tea Tree balsem daarom aan te raden, omdat dit wijst op te zwakke bloedvaten. Wil je meer weten over het behandelen van winterhanden en -tenen? In de beautysalon van de Rode Pilaren vertellen we je er graag alles over. Graag tot ziens!

Instagram
WhatsApp