Maagzuurproblemen en je nagels

Maagzuur is eigenlijk een vreemd goedje. Het werkt als een soort desinfectiemiddel op je eten en geeft je een voorsprong op de eiwitvertering. Hoewel de zuurgraad tussen de 1 en 2 PH ligt (heel erg zuur) kunnen we het met ons meedragen alsof het niets is. Maagzuur is zo sterk dat het in twee minuten een scheermesje kan verteren. Niet proberen overigens.

We weten inmiddels dat een maagzuurprobleem de basis kan zijn voor veel klachten zoals spijsverteringsproblemen, darmontstekingen en zelfs de ziekte van Parkinson, waarbij ongewenste bacteriën schadelijke stoffen produceren die overal in het lichaam problemen kunnen geven. Ook de ziekte van Bechterew, een vorm van reuma, heeft vaak een oorsprong in een verstoord darmmilieu als gevolg van onvoldoende maagzuur.

Maar wat minder bekend is, is dat ons uiterlijk sterk afhankelijk is van een goede maagzuurwerking. Dat heeft met silicium te maken. Silicium wordt samen met zwavel een schoonheidsmineraal genoemd omdat het een grote rol speelt in een mooie huid, sterke nagels en glanzend en sterk haar.

De nagels bestaan namelijk voor wel 20% uit dit mineraal. Het is de op drie na meest voorkomende stof in je lichaam en maakt je nagels hard. Veel problemen met de nagels ontstaan door een siliciumtekort, waardoor schimmels (kalknagels) kunnen toeslaan. Ook kunnen je nagels zonder silicium splijten en brokkelen.

Overigens stimuleert het ook haarfollikels en bestaat je haar voor 6% uit silicium. Het fixeert ook collageenvezels in je huid, tanden en botten waardoor deze sterker en langer jong blijven. Ook kraakbeencellen zijn afhankelijk van silicium om te kunnen werken. Botten en tanden bestaan uit calcium, maar silicium is een van de nutriënten die het calcium daar inbrengt.

Wat heeft maagzuur te maken met silicium? Om silicium te benutten moet het herkenbaar zijn voor het lichaam en maagzuur zet het om in de actieve vorm. Deze actieve vorm wordt kiezelzuur genoemd en zonder maagzuur gaat dit dus niet lukken. Maagzuurremmers en maagverkleiningen zijn soms nodig, maar ze geven ook problemen in de siliciumhuishouding. Ook een besmetting met de Helicobacter pylori kan de productie van maagzuur platleggen.

Normaliter kun je meer silicium binnenkrijgen door brandnetelthee te drinken, bamboe te eten (bij de Aziatische toko verkrijgbaar) of natuurlijk een multi te gebruiken.

Ook bananen, koriander, aalbessen en cacao zijn rijk aan silicium.

Als je een maagverkleining hebt ondergaan en je nagels beginnen brozer te worden, overweeg dan een supplement met kiezelzuur. Deze worden doorgaans gemaakt uit brandnetelextract of bamboe. Vaak wordt een supplement van kiezelzuur gecombineerd met “Celzout nummer 11”. Dit is vergelijkbaar met een homeopathisch product wat geen silicium bevat maar de opname door de cellen verhoogt: een soort verkeersleider voor silicium zeg maar.

Als je meer wilt weten over verzorging voor je huid, haar en nagels kun je altijd terecht bij Drogisterij de Rode Pilaren of onze schoonheidssalon. Ons enthousiaste team staat voor je klaar!

Instagram
WhatsApp