Zonneallergie

Jeukerige huid, zwellingen en schilfers, blaasjes en blaren. Heb je ook wel eens te maken gehad met een zonneallergie? Dan weet je hoe hinderlijk het kan zijn! Lees verder voor de beste voedingstips om de klachten te verlichten!

Wat is zonneallergie?
Een zonneallergie laat zich omschrijven als een overgevoeligheid voor ultraviolette straling.. De meest voorkomende vorm van zonneallergie is een huiduitslag die zich in verschillende vormen uit onder invloed van licht. Een aanval duurt doorgaans een dag of 8 en laat geen littekens achter.

Oorzaken van een zonneallergie
De belangrijkste oorzaken van een zonneallergie zijn:

  • Stress.
  • Tekort aan mineralen uit de voeding.
  • Onvoldoende flavonoïden (kleurrijke plantenstoffen) uit de voeding.

Stress verminderen. Het stresshormoon cortisol werkt als een mild antibioticum, en het activeert het immuunsysteem als je langer dan 40 dagen aaneengesloten stress hebt. Neem daarom je tijd en laat je niet gek maken. Kleine onderbrekingen kunnen wonderen doen en laten je tijdig herstellen van de tol die de spanning eist.

Vul je tekorten aan. Veel plantstoffen die polyfenolen worden genoemd bieden een sterke beschermlaag in je huid. Een aparte groep, de flavonoïden(flavus is kleur), zijn de reden waarom planten en kruiden zo kleurrijk zijn. Enkele voorbeelden zijn luteïne en lycopeen. Je kunt ze vinden in wijn, groene thee en (sap van) wortelen en bieten. Met name klein fruit zoals bessen en bramen zijn zeer rijk aan deze kleurrijke beschermstoffen.
Natuurlijk zijn zink en selenium ook onmisbaar voor een goede bescherming van de huid.
Je kunt deze mineralen vinden uit vis, schaal- en schelpdieren en zeegroenten zoals lamsoor en zeekraal.

Conclusie
Een combinatie van een verstoord immuunsysteem en tekorten in je lichaam kunnen ervoor zorgen dat je last krijgt van een zonneallergie. Het verklaart ook waarom een zonneallergie vaak pas op latere leeftijd ontstaat, en na een periode van stress, ziekte of ongezonde voeding. Herken je jezelf in een of meerdere van bovenstaande situaties, loop dan eens binnen bij je favoriete adviesdrogisterij voor een product dat bij jou past en dan ben je snel weer helemaal “zomerklaar”!

Instagram
WhatsApp