Kalknagels

Kalknagels komen veel voor
Kalknagels: er zijn maar weinig dingen zo onschuldig maar ook zo ontsierend als een schimmelnagel. Zo’n 23% van de Nederlanders heeft er last van. Officieel heet het onychomycose en het is ontzettend lastig om ervan af te komen. Wat is het en hoe raak je het kwijt?

Wat is een kalknagel?
In en op de huid leven micro-organismen, dermafyten genaamd. De meeste zijn gunstig, maar sommige ook niet. Een van deze ongunstige varianten is de T. Rubrum. Dit is in de meeste gevallen de boosdoener doordat het zich onder de nagel in het nagelbed gaat settelen. Van daaruit gaat het schimmeldraden door de nagel verspreiden en tast het de keratine van de nagel aan. De nagel verandert vervolgens van doorzichtig en roze naar een soort oude brokkelkaas qua kleur en structuur. Er kunnen een aantal oorzaken zijn voor een kalknagel, we benoemen er een aantal.

Bloedsuiker
Schimmels zijn gek op suiker en de T. Rubrum is geen uitzondering. Personen met een hoge bloedsuiker lopen om deze reden meer risico op een “kalknagel”. Let op je suikerinname en laat je niet aanpraten dat brood wel meevalt: het drooggewicht ervan is 55% suiker. Ook vruchtensap is een ellende en qua suiker net zo slecht als frisdrank.

Schoeisel
Kalknagels komen in warme landen nauwelijks voor. De reden hiervoor is simpelweg dat voeten niet gemaakt zijn voor schoenen. Er ontstaat een broeierig klimaat waar de schimmel verzot op is. Loop zo vaak als je kunt op slippers en wissel je sokken meermalen per dag als het warm is buiten. De beste tijd om kalknagels aan te pakken is daarom het voorjaar en de zomer. Gebruik je toch schoenen? Spray dan met een ontsmettende voetenspray elke avond je schoenen in zodat je elke ochtend met schone schoenen begint

Sterke of zwakke nagels
Nagels zijn voor de bouw en werking afhankelijk van silicium. De opname van silicium kan worden verhinderd door onvoldoende maagzuur, te veel aluminium en onvolwaardige voeding. De nagels hard maken is het eerste wat je wilt doen omdat de schimmel dan veel moeilijker door kan dringen in de nagels. Overweeg het gebruik van een celzout (nummer 11) om silicium goed te benutten en op te nemen. Een dosering is driemaal daags 2 tabletjes.

Verzuring
Een schimmel is gek op een lichtzure omgeving. Afvalstoffen zijn ook zuur. Wanneer we onvoldoende afvalstoffen afvoeren via de huid en nieren zullen deze de huid zelf zuurder maken en een ideaal klimaat scheppen voor schimmels. Drink voldoende water en ontzuur je lichaam met kruiden, voeding, druppels of thee. Aan de andere kant is een sterk zuur zoals azijn juist sterk schimmeldodend. Een voetenbad met azijn kan enorm helpen om de schimmel uit de nagel te drijven. Daarnaast is het ook aanbevolen om met elke sokkenwas een scheutje azijn aan het waswater toe te voegen.

Nagels behandelen
De schimmel zelf doden is lastig van buitenaf. Daarom moet je de nagel eerst goed weken en zachter maken. Zodra het wat zachter is na een kwartiertje met azijn weken kun je de toplaag afvijlen of met een schuurpapiertje tot de zachtere sponslaag overblijft. Als je een nagelvijl gebruikt, maak deze dan erg goed schoon na gebruik om besmetting met andere nagels te voorkomen. Nu kun je de zachtere nagels indruppelen met speciale kalknagelolie. Zo’n olie bevat de meest schimmeldodende kruiden uit de natuur.

Waarom is een kalknagel zo moeilijk aan te pakken?
Ons verworven immuunsysteem heeft twee afdelingen: bescherming tegen virussen (TH1) en tegen schimmels en bacteriën (TH2). Schimmels vallen onder deze laatste. De T. Rubrum heeft echter een trucje: het produceert een soort slaapmiddel voor de immuuncellen waardoor ons immuunsysteem het niet kan bestrijden. We kunnen hier echter wel iets tegen doen. Op de oppervlakte van de schimmel zitten een soort antennes, receptoren genaamd. Een van deze receptoren is voor mannose. Wanneer we D-mannose als supplement innemen wordt het zichtbaar voor het antivirale immuunsysteem. En nu kan het wel reageren.

Mannose kun je ook inzetten tegen blaasontsteking en een candida gist/schimmelbelasting. Een adviesdosering is tweemaal daags 500 mg.

Sommige voedingsmiddelen bevatten ook mannose. Dit vind je in paddenstoelen, nectarines, agar agar, zeewier, bosvruchten en aloe vera sap.

Klik hier voor de natuurlijke Boho Nagellak!Gebruik tijd in je voordeel
Ten slotte heb je geduld nodig. Een kaknagel hoort uit te groeien en dit kan zeker een maand of 8 duren. Hoe meer slippers je draagt , hoe sneller je nagels groeien want zuurstof en licht zijn erg belangrijk voor je voeten. Als je televisie kijkt of buiten in de tuin een boek leest, zet een teiltje neer voor je voeten en zo laat je de tijd het werk doen voor je. Succes!

Instagram
WhatsApp