Blijer met een gezonde huid

Je zou kunnen zeggen dat onze huid het grootste orgaan is. Het is namelijk een rekbaar pantser dat ervoor zorgt dat vloeistoffen gecontroleerd ons lichaam
kunnen verlaten.  Je zou ook kunnen zeggen dat onze huid deel is van ons immuunsysteem doordat die ziekteverwekkers buiten de deur houdt. Maar dan gaan we aan iets belangrijks voorbij.

Onze huid heeft ook een psychische functie, want het heeft met zelfexpressie te maken. Dankzij een gave huid kunnen we met zelfvertrouwen ons leven leiden en tonen we aan de wereld dat we gezond zijn. Of, in het geval van huidproblemen, dwingt de huid ons om kwetsbaarheid te ervaren en na te denken over wat er nog meer verstoord is in ons lichaam. Onze huidkwaliteit heeft een grote invloed op ons welbevinden.

Opbouw van de huid
De huid bestaat uit drie onderdelen: de opperhuid, de lederhuid en de onderhuid. De lederhuid bevat structurele draagbalken die bestaan uit collageen. Vergelijk het met de betonnen fundering van een huis waarop de muren (hier de huidcellen) worden gebouwd. Het aanwezige elastine is een soort rubber dat de verbindingen flexibel maakt, zodat je huid tegen een stootje kan. Daartussen bevindt zich hyaluronzuur dat in staat is om als een spons heel veel vocht op te nemen, zodat we niet uitdrogen.

In de opperhuid worden keratine, melanine en ceramide gevormd. Keratine wordt ook wel de ‘bakstenen’ genoemd die de huid sterk houden. Ceramide is te vergelijken met de mortel tussen de stenen. Hiertussen bevindt zich melanine, dat pigment geeft tegen UV-straling en -beschadiging.

Rimpels tegengaan
Rimpels zijn verzwakkingen in de huidstructuur, vergelijkbaar met scheurtjes in droge aarde. Om dit tegen te gaan, moeten we ons op de lederhuid richten en deze versterken. Hierbij een aantal tips om dit te doen:

 1. Gebruik een natuurlijke crème mét zonfactor!
  De meest verouderende factor voor de huid is zonlicht. Zonlicht verzwakt de elastineverbindingen, zodat het collageengehalte inzakt en rimpels ontstaan. Een crème met zonnefactor kun je ook pas gebruiken na een half uurtje
  zonnen. Dan heeft de opname van vitamine D al plaatsgevonden en kun je met gerust hart smeren
 2. Gebruik collageen.
  Collageen is een lijmachtig eiwit, vergelijkbaar met taai rubber. Viscollageen wordt gezien als de beste collageenvorm wat betreft opname en werkzaamheid. Je kunt collageen dagelijks gebruiken om je huid te verrijken.
 3. Gebruik vitamine C.
  Deze vitamine helpt de collageenvezels aan elkaar te bevestigen en helpt schade te voorkomen aan alle huidlagen.
 4. Drink regelmatig bottenbouillon.
  Beenmerg is rijk aan eiwitten, zoals collageen en glutamine. Glutamine is
  weer de bouwsteen voor hyaluronzuur en elastine.
 5. Drink brandnetelthee.
  Brandnetels bevatten een hoge hoeveelheid silicium en dit stimuleert de cellen die keratine produceren. Ook heermoes is een rijke bron van silicium. Trouwens, wist je dat keratine ook het hoofdbestanddeel is van nagels en je haar?

Bron: For You

Instagram
WhatsApp